HomeGeen categorieHoe je lichaam prepareren voor de Amstel Gold Race?

Veel Nederlanders die op de racefiets zitten hebben als doel om ooit eens deel te nemen aan een tocht zoals de Amstel Gold Race. Dat is niet verwonderlijk, want dit is eigenlijk dé Nederlandse wielerklassieker. Andere klassiekers zijn er eigenlijk niet. Je kunt als professional meedoen, maar dan heb je wel veel talent nodig. Het is ook mogelijk om als amateur mee te doen. Om als amateur deel te nemen heb je uiteraard wel eerst een goede conditie nodig.

Stap één: bepaal een doel

Een goede conditie opbouwen begint altijd met het bepalen van je doel, of dat nou het herstellen van een ongeluk is, dagelijks zonder hijgen de drie trappen naar je appartement op kunnen lopen, probleemloos ravotten met je hond of deelnemen aan de Amstel Gold Race is. In dit geval is het doel eenvoudig: deelnemen aan de Amstel Gold Race.

Stap twee: hoe wil je dit doel behalen?

Kies iets wat je leuk vindt om te doen. Als je niet van slecht houdt, dan kun je natuurlijk altijd aan je conditie werken door eerst op de hometrainer te gaan trainen. Besluit vervolgens binnen hoeveel tijd je je doel wilt behalen: een paar maanden of een half jaar bijvoorbeeld. En maak daarop een plan: ga bijvoorbeeld twee keer per week sporten en breidt dat iedere maand uit tot je probleemloos je einddoel hebt bereikt.

Stap drie: dek je valkuilen in

Bepaal vooraf waardoor je af zou kunnen haken. Regen? Zorg voor een fijn regenpak en beloon jezelf met iets extra’s als je toch gaat. Lekker lui op de bank? Zoek een maatje om samen je conditie mee te verbeteren zodat je gestimuleerd wordt toch te gaan. Neem voldoende rust tussen de trainingen door zodat je lijf kan herstellen. Als je iets doet dat je leuk vindt, houd je het vol en zit je sneller op een goede basisconditie dan jij denkt. Forceren is iets wat je moet proberen te voorkomen. Door te forceren kan het zijn dat je ernstige en vooral vervelende blessures oploopt die er voor kunnen zorgen dat je deze tocht niet kunt gaan fietsen. Dat zou natuurlijk zonder zijn.

Reacties zijn gesloten.